Yrittäjä: Nauti oppimisen ilosta ja yrityksesi kehittämisestä

with Ei kommentteja

Olipa eilen taas antoisa työpäivä, kun ”luokallinen” yrittäjiä oli kokoontunut aloittamaan yrittäjän ammattitutkinnon opiskelua Careeriaan. Itse olin paikalla mentorin ominaisuudessa.

Jatkuvasta ja elinikäisestä oppimisesta puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Se onkin tärkeää. Välillä kirjoitusten sävy on jollain lailla negatiivissävytteistä. On pakko oppia. Putoat kokonaan kelkasta, jos et uudistu. Yrityksen ja sen takana olevan organisaation on toki välttämätöntä kehittyä. Voisiko lähestymiskulmaa vaihtaa tarjoamalla enemmän porkkanaa kuin keppiä? Mihin on unohtunut uusiutumisen tuoma palkitsevuus? Voitaisiinko oppimisen iloa tuoda enemmän esiin? Voisiko menehtymisen sijaan korostaa enemmän menestymistä uudistumisen avulla. Mitä meistä kasvaisikaan, kun tunnistaisimme uusiutumistarpeemme.

Monen pienen alle 10 henkeä työllistävän ja yksinyrittäjän oman alan osaaminen voi olla erinomaisella tasolla. Yrittäjyysosaaminen saattaa olla kasvun ja kannattavuuden pullon kaula. Isoissa yrityksissä markkinointipäällikkö ja talousjohtaja tuovat omaa tietotaitoaan toimintaan, mutta pienessä yrityksessä yrittäjä hoitaa usein hommat laidasta laitaan. Kirjanpitäjä saattaa olla ainut oman toimialan ulkopuolinen yrittäjän tuki.

Onneksi Suomessakin on tarjolla yrittäjyystaitojen kehittämiseen välineitä. Yksi näistä on yrittäjän ammattitutkinto, jonka yrittäjä voi suorittaa myös oppisopimuksella. Tutkinnon suorittaminen on yrityksen kehittämisprosessi, jossa yrittäjä keskittyy nimenomaan oman yrityksensä analysointiin ja kehittämiseen. Yrittäjän tukena ja sparraajana on tutkinnon aikana myös mentori.

Eilisessä tilaisuudessa näkyi into ja uuden odotus. Joku totesi, että haluaa oppia tunnistamaan mitä ei tiedä, jotta osaisi toimia uudella tavalla. Myös halua jakaa omaa osaamista ja tukea tulevia kurssikavereita tuli esiin kommenteissa. Minä mentorina odotan myös kaikkea sitä mitä voin omilta aktoreiltani oppia.

Kuvassa tutkinnon vastuukouluttaja toimiva Tarja Pursiainen, konkari myös yrittäjyyskoulutuksen saralta, avaamassa tilaisuutta.