Tulevaisuus- vaikea ennustaa, mutta voisiko siihen varautua

with Ei kommentteja

Tulevaisuuden ennustamisen vaikeus näytti meille taas tänä keväänä kyntensä. Monet suunnitelmat ja hankkeet saattoivat jäädä toteutumatta tai siirtyvät jonnekin tulevaisuuteen. Voimmeko jo huokaista helpotuksesta ja todeta, että oliko tämä ravistele koettelemus tässä? Voisiko jo nostaa katsetta toiveikkain mielin ja alkaa suunnitella seuraavaa siirtoa? Varoituksen sanoja kuuluu edelleen ja tilanne monessa maassa Euroopan ulkopuolella on edelleen hälyttävä.

Odottamaton ulkopuolelta tuleva muutos pakottaa meidät muuttamaan toimintatapojamme. Toivottavasti se jättää myös jotakin pysyvää hyvää jälkeensä. Läheisten ihmisten tarve ja tarve auttaa myös muita itselle tuiki tuntemattomia ihmisiä ovat saaneet aivan uudenlaisen merkityksen. Mitä enemmän koemme olevamme samassa veneessä sitä paremmin selviämme. Olemmeko samalla puolella vai onko meidän hyvä pois joltakin toiselta? Myötätunto tuo elämään merkityksellisyyttä ja teoiksi muutettuna sen merkitys kasvaa.

Ihmisillä on erilaisia tapoja reagoida vastoinkäymisiin. Toiset lamaantuvat, toiset yrittävät pohtia mitä vaihtoehtoja voisi löytää selviytyäkseen tilanteesta. Jotkut väittävät, että kyky selviytyä on toisille luontaisempaa kuin toisille. Selviytymiskyky, resilisenssi, on kuitenkin taito jota voi oppia. Voihan olla, että henkilö, joka näyttää löytävän helpommin uuden polun, on saanut jo lapsena tukea oman selviytymiskykynsä kehittymiseen. Mutta vaikka näin ei olisikaan, voi jokainen meistä yrittää löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja vastoinkäymisten kohdatessa. Ja toisaalta, ne meistä, jotka tuntevat olevansa juuri sillä hetkellä vahvempia, voivat olla tukena osoittamalla myötätuntoa ja olemalla hyvä kuuntelija. Monesti ratkaisut umpikujaan löytyvät, kun saa puhua niistä jonkun kanssa ääneen ja kuulla hyviä kysymyksiä, jotka pistävät oman ajatuksenkulun liikkeelle.

Jotkut yrittäjäasiakkaani ovat todenneet, että eivät olisi koskaan kääntäneet oman veneensä nokkaa suuntaan, johon nyt ovat menossa ilman tämän kevään aiheuttamaa pakkotilannetta. Jotain aivan uutta ja hienoa on löytynyt, uusia yritysideoita tai sitten uusia tapoja toteuttaa nykyistä toimintaa. Muutama kollega on myös todennut, että tämän kevään äkkijarrutus on tehnyt todella hyvää. On ollut aikaa pysähtyä ja miettiä elämäänsä ja tulevaisuuttaan.

Pysähtymällä voit löytää aivan uuden polun. Pysähtymällä voit myös oppia pohtimaan millaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuden skenaarioita voisi olla ja yrittää piirtää jo etukäteen itselle vaihtoehtoisia polkuja.

#tulevaisuus #työelämä #hyvinvointi #selvityminen #resilienssi #skenaario #myötätunto #merkityksellisyys #kriisi #uudistuminen #oppiminen

Kuvat Marissa Tammisalo Visual Art