Lisää virtaa ajoissa jo ennen kuin akku on tyhjä!

with Ei kommentteja

Oman hyvinvointisuunnitelman päivittäminen nousi taas ajankohtaiseksi. Syksy on ollut melko kiireistä aikaa. Sekä työ- että vapaa-aika puolella on uusia haasteita, joihin on ollut mielenkiintoista uppoutua. Uuden oppimista ja uusien näkökulmien tarkastelua sekä uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Työn imu näyttäisi siis olevan kunnossa. Samalla kuitenkin suunnittelematon aika kalenterissa on vähentynyt. Tyhjä tila on kuitenkin tärkeää. Pysähtymisen hetket, jolloin ei tarvitse saada aikaan mitään ja ne hetket, jolloin pitäisi keskittyä pohtimaan jotakin asiaa. Ne ovat juuri niitä, jolloin uusi idea pulpahtaa esiin tai johonkin pohdittavana olleeseen ongelmaan löytyy ratkaisu kuin itsestään.

Tyhjän tilan puuttuminen kalenterista näkyy myös liikunnan vähenemisenä. Vaikka liikunnan merkitys sekä mielen että kehon hyvinvoinnin kannalta on erittäin hyvin tiedossa, on se joutunut taas prioriteettilistalla liikaa väistymään. Oma kroppa kaipaa sitä päivittäin. Loman ja viikonlopun aikaiset buustit eivät riitä. Mitä voisin tehdä? Mihin voi itse vaikuttaa? Yritän välttää auton käyttöä, jotta kiireisenä päivänä edes siirtymät paikasta toiseen tapahtuisivat osittain jalan. Toisaalta suuri osa kokouksista painottuu iltaan. Ohjatut jumpat ovat usein iltaisin. On siis löydettävä liikuntatarjontaa, joka ajoittuu muuhun aikaan. Siispä kuntosalikortti, jolloin voin itse valita sopivan ajan. Silloin kun pystyn vaikuttamaan, pyrin myös sopimaan kokoukset ja tapaamiset päiväsaikaan. Huomisaamu alkaakin mukavasti  harrastuksiin liittyvän Tulevaisuus-työryhmän aamiaisella!

Liikunnan monipuolisesta tärkeydestä sain vuosi sitten syksyllä hyvän muistutuksen. Olimme kesälomallamme Sveitsin Alpeilla olleet paljon liikkeellä jalan. Kilometrejä kertyi loman aikana noin 370. Alkusyksystä ehdin vielä käymään ahkerasti sienimetsässä. Oma lääkärini teki lähes aaltoja syksyn terveystarkastuksessa. Kolesteroli ja verenpaine olivat laskeneet mukavasti. Myöhemmin syksyllä osallistuin yrittäjäjärjestön ja puolustusvoimien yhteiseen työhyvinvointiseminaariin. Siellä minut palautettiin maanpinnalle: hapenottokyky on kyllä jotenkin mallillaan, mutta lihasmassaa vertailuryhmään nähden surkeasti. Jumpissa käynti ja kävely eivät yksin riitä. Vuosia tauolla ollut kuntosaliharjoittelu oli aloitettava uudelleen.

Jotta oma hyvinvointi, joka on oleellinen osa myös työhyvinvointia, ei pääsisi repsahtamaan, suunnitelma on tarkistettava ja aikataulutettava. Tulevien kuukausien vielä puolityhjille sivuille täytyy varata viikoittain hiukan pidempi tyhjä aika, aikaa ajattelulle. Liikuntaa varten täytyy tehdä itselle tavoitteet, joita myös noudatan. Yksi uusi yrittäjäryhmä, jonka mentorointi alkoi nyt syksyllä, otti innolla vastaan ajatuksen kävelymentoroinneista. Tätä tulemme kokeilemaan välillä vaihtoehtona. Oma päivittäinen työ täytyy rytmittää niin, että siinä on sopivasti lyhyitä palautumisjaksoja.

Ja yksi tärkeä asia vielä omien läheisten, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden lisäksi: tapaa ystävä ihan livenä eikä vain somessa vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Sovi nämä treffit hyvissä ajoin. Muuten kalenterista ei löydy niitä varten tilaa.