10 antoisaa vuotta yritystoimintaa takana ja toivottavasti vielä monta edessä

with Ei kommentteja

Uteliaisuus – Uudenoppiminen – Uskallus – Uudistuminen

 

Nämä neljä asiaa ovat olleet tänään 1.6.2023 10 vuotta täyttävän yritykseni tienviittoja. Päällimmäinen tunne kymmenvuotispäivänä on kiitollisuus kaikkia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kohtaan. Olen saanut olla monen yrityksen, työyhteisön ja yksilön rinnalla kulkijana monissa eri vaiheissa ja hankkeissa työnohjaajan, yritysmentorin ja johdon coachin roolissa. Antoisa kymmenen vuoden aika on toisaalta hujahtanut nopeasti.

Mikä sitten sai minut aikoinaan lähtemään yrittäjäksi. Olin toiminut rahoitusalalla HR- ja esihenkilö tehtävissä vuosia ja kokenut sen mielekkääksi. Jossain vaiheessa alkoi kiehtoa mahdollisuus siirtyä hallinnon tehtävistä liiketoiminnan puolelle. Uudet tehtävät edellyttivät mittavan uusien asioiden haltuunoton. Joitakin vuosia konttoriverkossa toimittuani sain huomata, että ”Ihmistyö” on kuitenkin minun juttuni. Kaipasin esihenkilöiden ja työyhteisöjen kehittämistehtäviä ja eri tavalla merkityksellisiä kohtaamisia kuin mitä uusi työ tarjosi. Tuo vaihe opetti kuitenkin valtavasti uusia asioita, mutta myös paljon minulle itsestäni.

Pohdin miten voisin yhdistää kaiken aikaisemman kokemukseni. Halusin luoda työn, jossa kokisin voivani olla merkityksellinen sekä itselleni että muille. Yrittäjäksi hyppääminen ja palvelujen muotoilu omaan osaamiseeni perustuen tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Yksi päätöstä helpottava asia oli juuri minun tarpeisiini sopiva 100 metrin päästä kotoa vapautuva tila työnohjausistuntoja varten. ”Kaupanpäälle” tilojen omistajan kanssa alkoi monivuotinen yhteistyö yrittäjien ammattitutkintoa opiskelevien mentorina. Sattumalta myös omaan työprofiiliini sopiva täydennyskoulutus oli alkamassa.

Itse kunkin elämässä aukeaa silloin tällöin mahdollisuuksien ikkuna, joka on auki ehkä vain hyvin lyhyen ajan. Päätös olisi tehtävä nopeasti eikä perusteelliseen faktojen ja seurausten miettimiseen ole aikaa. Osaammeko silloin vastata kyllä? Luotammeko sisäiseen tietämyksemme? Olemme (toivottavasti) keränneet aineistoa uteliaisuutemme ansiosta. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle hyppäämistä voi myös oppia. Uskallus kasvaa, kun keräämme kokemuksia onnistumisista. Se lisää myös itseluottamusta. Onnistuminen niissä asioissa, jotka ovat vaikeita, on myös kaikkein palkitsevinta.

Entä jos epäonnistumme? Virheet pelottavat. Monet hylkäävät jo etukäteen muutosvaihtoehdon epäonnistumisen pelossa. Mikä menetetty mahdollisuus! Epäonnistumisen sietämistäkin voi oppia, ja mikä parasta epäonnistumisista voi oppia. Itselle siirtyminen liiketoimintatehtäviin on osoittautunut hyvin tärkeäksi välivaiheeksi. Ilman kaikkea sitä, mitä opin sinä aikana yhdistettynä HR-vuosina hankittuun osaamiseen ja kokemukseen, en voisi tarjota niin monipuolisia palveluja kuin nyt.

Kuvan ruusu on kiitoksena kaikille asiakkailleni ja yhteistyökumppaneille.

 

#yrittäjyys #uusiutuminen #itsensäjohtaminen #työelämä #mentorointi #coaching #johtaminen #työnohjaus #oppiminen #palvelumuotoilu